Mindful Eating
בכל שיחה סביב בריאות ו WELLNESS עולה הביטוי "אכילה קשובה". חיפוש פשוט בגוגל מציג אינפורמציה אינסופית סביב הנושא, חלקה מעודכנת ונכונה וחלקה' איך לומר בעדינות? לא מדויקת.
אז אנסה לעשות קצת סדר במושג שהפך בעבור רבים לדרך חיים. האכילה הקשובה התפתחה מגישות פילוסופיות מסורתיות ברובן מהמזרח כדוגמת הבודהיזם. היא מושתת על קשיבות ותשומת לב פנימית במקום על הכוון וחוקים חיצוניים.
חשוב מאוד כבר בהתחלה להסביר מה היא לא "אכילה קשובה":
- אכילה קשובה אינה בשום צורה דיאטה.
- פתרון למי שלא מצליחה לרדת במשקל.
- כלי שיעזור לך לשלוט בגופך, צורתו וגודלו.
- פתרון במקרים של הפרעות אכילה.
במידה ומישהו מציג או מסביר לך את גישת "האכילה הקשובה" כדרך להוריד במשקל או לחטב את גופך, ככל הנראה הוא אינו מבין לעומק ומספיק את הגישה. גישת האכילה הקשובה אינה גישה מותנת תוצאות ואינה דוגלת או מקדמת מבנה גוף, צורת גוף משקל או מראה. יתרה מכך, עירוב הקיים היום בין הגישה לבין דיאטות שונות עלול ליצור במהרה גלישה למעגלי אכילה לא בריאים ולא נכונים עד כדי הפרעות אכילה ואכילה רגשית.
גישת "האכילה הקשובה" היא הרבה מעבר להשוואה בין קלוריות נכנסות וקלוריות יוצאות. ההתייחסות "לאכילה קשובה" כעוד שיטה לירידה במשקל משמעותה היא שכאשר הגישה לא תעבוד כמו שחשבנו (כלומר ירידה במשקל),אנחנו נתייחס לזה כעוד כישלון של דיאטה.
ומה קורה שאנחנו נכשלים בדיאטה? אנחנו מפסיקים אותה. זה חבל מאוד כי אנחנו מחמיצים את כל היתרונות הרבים שיש בגישה.
אז מהי אכילה קשובה (Mindful Eating)?
איילת קלטר, מייסדת גישת "שפת האכילה" מגדירה זאת כך:
"אכילה קשובה מתבססת על הקשיבות (mindfulness) קשיבות; היא גישה הגיונית לחיים; היא הפניית תשומת הלב אל התודעה ברגע ההווה, באופן המאפשר לחוות דברים בלי לשפוט אותם או לפרשם."
הכוונה היא היכולת לשים לב ברגע נתון למחשבות, לתחושות ולרגשות שעולים, אם הם חיצוניים או פנימיים, בלי להיצמד לביקורת, לשיפוט או לרצון שהדברים יהיו אחרת מכפי שהם. גם אם אין זה אומר שחייבים לאהוב את הדברים כפי שהם.
הקשיבות ב-Mindful Eating יעילה בהפחתת הסימפטומים של חרדה, מיתון ועצירת התקפי זלילה והקניית מיומנות התמודדות במצבי לחץ ודחק.
מתוך הגדרה זו ניתן להתקדם ולהבין קצת יותר מהי בעצם אכילה קשובה:
- המפתח לאכילה קשובה הוא העלאת המודעות לסימנים הפנימיים הפיזיים של רעב ושובע כמנחים מתי להתחיל לאכול ומתי לסיים.
- שיתוף כל החושים שלנו (ראיה, שמיעה, ריח ומגע וכמובן טעם) כאשר בוחרים ואוכלים מזון כך שהאכילה היא גם מספקת וגם מזינה את הגוף שלנו.
- ההכרה בחוויה שלנו עם האוכל ואכילה ללא שיפוט.
- Mindful Eating היא עניין של בחירה וגמישות.
- ההבנה כי חווית האכילה ייחודית למצב נתון, לרגע ושונה בין בני האדם.
ולסיכום
אכילה קשובה עוסקת ביכולת שלנו למקד את תשומת הלב ,בכוונה, על האכילה עצמה ללא שיפוטיות. היא מערבת אכילה עם מודעות של כל חושינו.
כלומר זה קצת מעבר לאכילה איטית, מרובת לעיסות שלא מול הטלוויזיה…
למה לאכול אכילה קשובה?
עקב תרבות הדיאטה שהתפתחה ושולטת בעולם האכילה הפכה להיות דבר מורכב. אנחנו מוצפים חדשות ועדכונים לגבי אוכל, מה מותר ומה אסור ובעיקר סביב הידיעה כי אוכל הוא דבר שצריך לשלוט בו. אנחנו מתחילים להאמין כי מה שאנחנו אוכלים משקף את מי אנחנו ומה אנחנו שווים.
האכילה הקשובה מאפשרת לנו לשלוט בכל אותם גירויים ורעשים חיצונים ולהחזיר אותנו חזרה הביתה – לגוף שלנו.
היא עוזרת לנו להשקיט את הלחץ והחרדה הקשורים בשאלה האם אנחנו אוכלים "נכון" .
Mindful Eating מלמדת אותנו לסמוך על הגוף שלנו ולהאמין כי לגוף יש יכולת מובנית אמיתית לכוון אותנו בבחירת המזון, רעב ושובע מבלי לספור קלוריות ולתכנן ארוחות.
לבסוף שאנחנו לומדים לסמוך על הגוף ולהקשיב לסיגנלים הפנימים הקשורים באוכל אנחנו אוכלים את האוכל הנכון לנו ובכמות הנכונה, מבלי לסיים את הארוחה רעבים או בתחושת כובד.
עוד כמה יתרונות חשובים באכילה קשובה
כאשר אנחנו אוכלים ללא שיפוט, בדרך כלל סוג ומגוון האוכל שאנחנו בוחרים מתרחב כך שבהגדרה אנחנו אוכלים בריא ומאוזן יותר.
כאשר אנחנו קשובים למה אנחנו אוכלים כיצד האוכל הזה מרגיש לנו, נהיה קל הרבה יותר לבחור מזון שמניע אותנו וגורם לנו להרגיש טוב.
אכילה קשובה מגלמת בתוכה חופש פיזי, מנטלי ורגשי מפני מחשבות שיפוטיות השולטות בחיינו. האכילה עצמה הופכת להיות חוויה משחררת, מעצימה ומרגיעה נטולת רגשות שליליים ומחשבות מגבילות. אכילה קשובה מעצימה – אנחנו הופכים להיות "השליטים" הבלעדיים של גופנו ואיננו זקוקים לשום תכתיב או הנחיה חיצונית.
אז איך מתחילים?
בשלב ראשון זוכרים שמטרת האכילה הקשובה היא להוריד את החוקים והכללים. כלומר במידה ונתקלתם במקרה במאמר או המלצה האומרת שבשביל לאכול קשוב אתם צריכים:
ללעוס 30 פעם כל ביס או להניח את הסכין והמזלג בין ביס לביס או לעצור מייד שהגעתם ל80% שובע
אתם ככל הנראה בכיוון הלא נכון.
אפשר להתחיל פשוט באופן אינטואיטיבי בשאלות בסיס כמו:
- האם אני רעב עכשיו?
- מה בא לי לאכול עכשיו?
- מה עושה לי נעים בגוף?
עוד דבר חשוב יהיה לזכור כי אכילה קשובה היא בבסיס לאכול בלי שיפוטיות. זכרו להיות נחמדים וסלחנים לעצמכם, סקרנים ולא לקחת את הדברים יותר מדי ברצינות.
במידה ואתם רוצים לשמוע עוד אתם מוזמנים לפנות.
בהצלחה!